Negocieri colective pentru toți angajatorii din România, începând de luni, 20 noiembrie 2017

17.11.2017

Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2017 privind modificarea și completarea unor acte normative, toți angajatorii sunt obligați să inițieze, în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017, negocieri colective, „pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG 79/2017”.

Guvernul a transferat către angajatori și sindicate responsabilitatea de a găsi soluții pentru menținerea veniturilor în noile condiții de taxare a salariilor, în care contribuțiile sociale au fost transferate de la angajator la salariat.

Mai mult decât atât, prin prevederile Ordonanței se aduc o serie de modificări normelor privitoare la negocierea contractelor colective de muncă, astfel:

1. Se instituie obligația de a negocia un contract colectiv de muncă și pentru angajatorii care au mai puțin de 21 de salariați. Obligația pare a fi instituită doar pentru perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017, dar, odată contractul colectiv de muncă încheiat, acesta produce efecte pentru minim 12 luni.

2. Se consolidează și extinde rolul sindicatelor, în special al federațiilor și confederațiilor sindicale, în negocierea contractelor colective de muncă la nivel de unitate. Aceste dobândesc dreptul să negocieze în unitățile în care nu există sindicat sau în care sindicatul este nereprezentativ.

Precizăm că în textul proiectului făcut public anterior ședinței de Guvern din data de 8.11.2017 nu exista nicio mențiune cu privire la aceste aspecte. Ordonanța de urgență nr. 82/2017 privind modificarea și completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 902/16 noiembrie 2017.

Pentru informații noi și scurte analize juridice vă invităm pe aplicația LegalEasy
http://legaleasy.ro/
https://play.google.com/store/apps/details?id=codeinnovation.legaleasy